BEZPIECZEŃSTWO PUBLICZNE

Wydatki zrealizowane w ramach bezpieczeństwa publicznego w 2023 r.

-58,71%

do roku 2022

Bezpieczeństwo w Mieście Marki w 2023 r.

DZIAŁANIA Z ZAKRESU BEZPIECZEŃSTWA

Liczba przestępstw i wykroczeń zaobserwowanych przez monitoring  w 2023 r.

Liczba pracowników komisariatu w 2023 r.

MONITORING MIASTA

W 2023 r. rozwijał się i prężnie działał monitoring miasta. Obraz z kamer na bieżąco obserwują operatorzy systemu monitoringu, którzy pracują w systemie zmianowym, obsługując system przez całą dobę. Przestępstwa i wykroczenia zaobserwowane przez monitoring zgłaszane są na bieżąco dyżurnemu miejscowego Komisariatu Policji. W 2023 r. takich zgłoszeń było 110 i dotyczyły głównie łamania przepisów ruchu drogowego tj. parkowania w miejscach niedozwolonych, zaśmiecania, niszczenia mienia i spożywania alkoholu w miejscach publicznych.

POLICJA

Komisariat Policji w Markach obsługuje teren Miasta w jego administracyjnych granicach. W ramach struktury organizacyjnej liczba stanowisk etatowych komisariatu wynosi 36 funkcjonariuszy plus 2 pracowników cywilnych. Komisariat w Markach funkcjonuje w systemie całodobowym. Na każdej zmianie służbę pełni dyżurny w siedzibie jednostki oraz co najmniej jeden patrol zmotoryzowany, w składzie którego jest dwóch policjantów. Podstawowymi zagrożeniami, które występowały na terenie Marek w 2023 r. były kradzieże mienia, kradzieże z włamaniem do domów, kradzieże samochodów, uszkodzenie mienia, przy czym należy podkreślić, że zdecydowanie spadła liczba przestępstw takich jak rozboje oraz bójka i pobicie stosunku do roku poprzedniego.

Liczba działań ratowniczych ogółem w 2023 r.

Liczba działań ratowniczych związanych z miejscowymi zagrożeniami w 2023 r.

Liczba działań ratowniczych związanych z pożarami

w 2023 r.

OCHRONA PRZECIWPOŻAROWA

Na terenie Marek działa jedna jednostka Ochotniczej Straży Pożarnej i jest ona włączona do Krajowego Systemu Ratowniczo-Gaśniczego. W skład OSP Marki wchodzi 108 strażaków (część stanowią członkowie młodzieżowej drużyny pożarniczej) w tym 37 strażaków-ratowników i 28 ratowników KPP.  W 2023 r. obsada OSP brała udział w 397 zdarzeniach, w tym 97 pożarów, 263 miejscowych zagrożeń oraz 37 alarmów fałszywych. Dodatkowo członkowie OSP Marki realizowali próbne ewakuacje jednostek publicznych, zabezpieczali miejskie imprezy jak również prowadzili pogadanki z dziećmi na tematy związane z bezpieczeństwem.

W 2023 r. z pomocą dofinansowań z gminy, KSRG, WFOŚiGW i Marszałka Województwa udało się zakupić: nowe węże, motopompę pływającą wraz z armaturą oraz środki ochrony osobistej.

W ramach "Mareckiego Budżetu Obywatelskiego" na 2023 r. w kategorii zadań twardych wygrała propozycja "Bezpieczna gmina razem z OSP w Markach". Celem projektu jest doposażenie Ochotniczej Straży Pożarnej w Markach w lekki samochód kwatermistrzowski oraz pojazd ATV. Sprzęt ten jest niezbędny do wsparcia działań ratowniczo-gaśniczych, zabezpieczeń miejskich imprez i wydarzeń sportowych oraz do prowadzenia działań prewencyjno-szkoleniowych z mieszkańcami Marek. Zadanie polega na doposażeniu mareckiej OSP w specjalistyczny sprzęt wspomagający działalność ratowniczą i prewencyjną. Szacunkowy koszt zadania wynosi 555.000,00 zł.

Inicjatywy Z ZAKRESU BEZPIECZEŃSTWA

„Szpital Ratownika Cegiełki”

Główną planowaną interwencją w ramach przedmiotowego programu polityki zdrowotnej są działania edukacyjne z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej skierowane do dzieci w wieku 3–10 lat uczęszczających do placówek oświatowych na terenie Miasta Marki w latach 2022-2024.

Zakres tematyczny zajęć:

Celem programu jest nauka rozpoznawania podstawowych stanów zagrożenia życia, zasad ochrony własnego życia i zdrowia podczas udzielania pierwszej pomocy oraz poprawne wzywanie służb ratowniczych, a także dokonywanie na miejscu zdarzenia oceny bezpieczeństwa swojego i osoby poszkodowanej oraz ułożenia jej w pozycji bezpiecznej.

Zajęcia są finansowane z budżetu miasta Marki w ramach kontynuacji programu polityki zdrowotnej na lata 2022-2024, pn. „Program Polityki Zdrowotnej Gminy Miasto Marki na lata 2019–2021 w przedmiocie działań edukacyjnych dla dzieci z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej zamieszkujących Gminę Miasto Marki”.

Plakat "„Szpital Ratownika Cegiełki”".
Plakat „Szpital Ratownika Cegiełki”".

Inicjatywy Z ZAKRESU BEZPIECZEŃSTWA w ruchu drogowym

Miasto Marki stawia na bezpieczeństwo swoich mieszkańców, a w szczególności najmłodszych. W tym celu realizuje szereg programów edukacyjnych i prewencyjnych w zakresie bezpieczeństwa ruchu drogowego (BRD). Od 2016 r. za te działania odpowiadał marecki samorząd, a od 2021 r. spółka komunalna Mareckie Inwestycje Miejskie. Oferowane programy obejmują różne grupy wiekowe i poruszają szeroki zakres tematów związanych z bezpieczeństwem na drodze. W 2023 r. zrealizowano 11 programów, z których skorzystało ponad 15 tysięcy uczestników.

Zrealizowane programy:

Realizowane programy edukacyjne cieszą się dużym zainteresowaniem i przynoszą wymierne efekty. W 2023 r. w sumie w programach wzięło udział ponad 15 tysięcy uczestników. Dzięki nim dzieci, młodzież i ich rodzice oraz seniorzy uczą się prawidłowych zachowań na drodze, co przyczynia się do poprawy ich bezpieczeństwa. Realizacja programów w Markach pokazuje, że współpraca różnych podmiotów – samorządu, spółki realizującej w/w programy edukacyjne, szkół i przedszkoli, służb ratunkowych i rodziców – przynosi wymierne efekty.  Kontynuacja i rozwój programów edukacyjnych oraz prewencyjnych są kluczowe dla dalszej poprawy bezpieczeństwa dzieci i młodzieży na drogach. Konieczne jest również systematyczne monitorowanie efektów tych programów i wprowadzanie niezbędnych zmian, aby stworzyć bezpieczne środowisko dla najmłodszych uczestników ruchu drogowego.

Zdjęcie przedstawia dwóch przemawiających mężczyzn na scenie.
Zdjęcie przemawiającego funkcjonariusza Policji oraz mężczyznę siedzącego na krześle.
Zdjęcie publiczności.
Zdjęcie przemawiającej kobiety.
Zdjęcie przemawiającego mężczyzny.
Zdjęcie innego przemawiającego mężczyzny.
Zdjęcie przemawiającej kobiety.
Zdjęcie akredytacji uczestnika konferencji.
Zdjęcie dziewczyny korzystającej z symulatora motoru.
Zdjęcie mężczyzny prowadzącego mobilne miasteczko.
Zdjęcie dziewczyn na rowerach.
Zdjęcie dziecka na rowerze w odblaskowej kamizelce.
Zdjęcie dziewczynki w odblaskowej kamizelce na rowerze.
Zdjęcie podczas programu Pijani Kierowcy Masz jedno życie.
Zdjęcie grupowe dzieci podczas programu Odblaskowy przedszkolak.
Zdjęcie dzieci na rowerach.
Zdjęcie dziecka na rowerze robiącego slalom.
Zdjęcie dzieci na rowerach na boisku.
Zdjęcie dziewczynki na rowerze.