ład przestrzenny i ochrona zabytków

Zagospodarowanie przestrzenne

Odpowiednie zarządzanie przestrzenią w mieście ma bardzo duże znaczenie dla utrzymania porządku przestrzennego, a głównym narzędziem pozwalającym w długim okresie regulować strukturę funkcjonalno-przestrzenną miasta są miejscowe plany zagospodarowania przestrzennego.

Na terenie miasta Marki obowiązuje Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta Marki, które zostało uchwalone uchwałą Nr XXXI/226/2012 Rady Miasta Marki z dnia 24 października 2012 r.

Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta Marki jest podstawowym dokumentem polityki przestrzennej gminy. Wskazuje najistotniejsze problemy w skali gminy, jak również kierunki do jej rozwoju. Formułuje działania mające doprowadzić do realizacji docelowego sposobu zagospodarowania miasta. Stanowi również podstawę dla opracowania miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego. W dniu 28 sierpnia 2019 r. Rada Miasta Marki podjęła uchwałę Nr XII/151/2019 w sprawie przystąpienia do sporządzenia Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta Marki. Uchwałę podjęto z uwagi na zmianę przepisów prawa w zakresie planowania przestrzennego (np. obowiązek analiz demograficznych, ustawa o rewitalizacji), jak również w związku z dynamicznymi zmianami w strukturze zagospodarowania przestrzennego miasta Marki, wynikającymi z opracowania nowych map zagrożenia powodziowego, tempa wzrostu urbanizacji oraz zwiększającej się stale liczby mieszkańców, a także wniosków właścicieli nieruchomości.

Pokrycie Miasta Marki miejscowymi planami zagospodarowania przestrzennego.

Pokrycie Miasta Marki miejscowymi planami zagospodarowania przestrzennego

Ponadto, zrewidowaniu musiały ulec kierunki rozwoju miasta między innymi ze względu na szybki rozwój budownictwa mieszkaniowego i związane z tym rosnące zapotrzebowanie na różnego rodzaju usługi jak również  dbałość o zachowanie tkanki przyrodniczej, w jak największym stopniu.

Dotychczas na podstawie obowiązującego Studium zostało sporządzonych i uchwalonych 43 miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego. W 2023 r. wydano 1 decyzję o warunkach zabudowy.

Liczba MPZP

obowiązujących

2 605,0

Powierzchnia

MPZP (ha)

Powierzchnia miasta

objęta MPZP

Ochrona zabytków

Dziedzictwo kulturowe

W 2023 r. Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego zatwierdziło realizację kolejnych zadań z zakresu rewitalizacji zabytkowych przestrzeni🕍.

W ramach I edycji  Rządowego Programu Odbudowy Zabytków miasto pozyskało środki na prace restauratorskie przy dwóch zabytkowych kościołach Parafia św. Izydora w Markach i Parafia Św. Andrzeja Boboli-MARKI.

W ramach II edycji Rządowego Programu Odbudowy Zabytków przekazanych zostało niespełna 800.000,00 zł  z przeznaczeniem na prace przy zespole pałacowo-parkowym Braci Briggsów.

Przyznane środki wykorzystane zostaną na wymianę i rekonstrukcję stolarki okiennej w zabytkowym budynku pałacu wraz z wymianą parapetów i obrobieniem glifów oraz na kompleksową pielęgnację drzewostanu na terenie parku miejskiego i Liceum Ogólnokształcące w Markach, gdzie znajduje się m.in. 9 pomników przyrody.

W ciągu ostatnich lat pozyskanych zostało przeszło 7.000.000,00 zł. na odbudowę i konserwację pamiątek historii na terenie miasta Marki. Dzięki wsparciu programów rządowych i samorządu Mazowsza dawny blask odzyskały zabytkowe kamienice osiedla robotniczego Briggsów (18 budynków) oraz lokomotywa będąca spuścizną po Mareckiej Kolei Dojazdowej. Niezbędne prace wykonano też w budynku Marecki Ośrodek Kultury im. Tadeusza Lużyńskiego.

Grafika - zdjęcia zabytków dziedzictwa kulturowego Marki

W 2023 r. na tor wróciła odnowiona lokomotywa wąskotorowa i tender. Przeprowadzono prace konserwatorskie.

zdjęcie lokomotywy

Inwestycje w zakresie zabytków

Dzięki dofinansowaniu z Programu Polski Ład realizowany jest remont kamienic na ulicach: Piłsudskiego 84, Jasna 5 i 7, Słowackiego 1 i 3, Barska 2, 4 i 6. Zespół budowlany osiedla robotniczego wraz z najbliższym otoczeniem, powstały w latach 1883-95, wpisany jest do rejestru zabytków. Inwestycja stanowi jedno z kluczowych zadań w Gminnym Programie Rewitalizacji Gminy Miasta Marki na lata 2019-2026.

W 2023 r. zakończono remont ostatnich 8 zabytkowych kamienic Briggsów. Zakres prac obejmował wykonanie izolacji przeciwwilgociowych budynków, ocieplanie stropów piwnic, wymianę stolarki drzwiowej i okiennej na uzgodnioną z Mazowieckim Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków, doposażenie budynków w elementy instalacji wentylacji grawitacyjnej, a także wykonanie rewitalizacji elewacji.

Projekt uzyskał rządowe dofinansowanie w kwocie 4.500.000,00 zł z programu Polski Ład.

Więcej na temat powyższych inwestycji na podstronie Inwestycji.

Zdjęcie przedniej części jednej z kamienic
Rządowy Fundusz Polski Ład - Program Inwestycji Strategicznych.