ochrona środowiska i gospodarka wodna

REALIZOWANE PROGRAMY Związane z ochroną środowiska

Realizacja zadań związanych z ochroną środowiska stanowi odzwierciedlenie działań podejmowanych na podstawie polityki programów i strategii przyjętych przez władze Marek. Do najważniejszych z nich należą:

Szczegółowy opis wskazanych powyżej programów znajduje się w części raportu poświęconej realizowanym politykom, programom i strategiom.

PIELĘGNACJA ROŚLIN

W 2023 r. przeprowadzono prace związane z cięciami pielęgnacyjnymi pomników przyrody:

Zgodnie z obowiązującymi przepisami, wszelkie zabiegi pielęgnacyjne dotyczące pomników przyrody to zadanie własne gmin. W ramach cięć pielęgnacyjnych usunięto posusz, dokonano korekt koron drzew.

Dodatkowo w ramach działań zmierzających do zachowania prawidłowego rozwoju kasztanowców, Gmina dokonywała zakupu opalek lepowych przeciwko szkodnikowi - szrotówkowi kasztanowcowiaczkowi. Opaski są montowane na drzewach zapobiegając "wchodzeniu" szkodników po pniach.

Powierzchnia parków spacerowo-wypoczynkowych i zieleńców (ha)

Powierzchnia terenów chronionych (ha)

Zdjęcie parku spacerowo-wypoczynkowego zieleńców

Zazieleniamy Marki

W 2023 r. nasadzono 106 drzew z gatunków: klon czerwony, klon pospolity, jarząb pospolity, lipa srebrzysta, lipa drobnolistna, platan klonolistny, grab kolumnowy oraz jeden krzew z gat. lilak. Nasadzenia wykonano m.in. przy następujących ulicach: Wesoła, Spacerowa, Stawowa, Sportowa, Norwida, Duża, Okólna, al. Piłsudskiego, Bociania, Cisowa, Zakątek. Koszt wykonanych nasadzeń to blisko 68 tys. zł.

Plakat "Zazieleniamy Marki".

SADZONKA ZA ODPADY

24 września 2023 r. na Stadionie Miejskim MKS MARCOVIA-MARKI podczas XVIII Spartakiady Rodzinnej, w zamian za przyniesione baterie i akumulatory można było otrzymać rośliny doniczkowe oczyszczające powietrze. Mieszkańcy otrzymywali 1 roślinę za 35 szt. dostarczonych baterii i/lub akumulatorów. Odebrano ponad 14.000 sztuk baterii i akumulatorków.

sadzonki rozdawane w akcji ,,Sadzonka za odpady''
Zdjęcie osób, które przyszły na akcję ,,Sadzonka za odpady''

wymień baterie na choinkę

10 grudnia 2023 r. w trakcie Mareckiego Jarmarku Świątecznego, na parkingu MCER przy ul. Wspólnej 40/42, pracownicy Wydziału Ochrony Środowiska prowadzili akcję pn. „Wymień baterie na choinkę". W zamian za przyniesione baterie i akumulatorki, mieszkańcy otrzymywali drzewko świąteczne. Rozdano 300 sztuk świerków, w zamian za ponad 15.000 sztuk baterii i akumulatorków.

Grafika - ,,Wymień baterie na choinkę''

ODPADY KOMUNALNE

W 2023 r. opłata za odbiór odpadów naliczana była w oparciu o ilość zużytej wody na nieruchomości. Stawka opłaty wynosiła 11,22 zł/m3 .  Obowiązywał górny, miesięczny limit opłaty za śmieci - 175,48 zł (zgodnie z Obwieszczeniem Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego z dnia 28 marca 2023 r. w sprawie przeciętnego miesięcznego dochodu rozporządzalnego na 1 osobę ogółem w 2022 r.). Stosowano również tzw. zwolnienie "kompostownikowe" dla nieruchomości w zabudowie jednorodzinnej, które wynosiło 2,12%. Poniżej dane dotyczące gminnego systemu gospodarowania odpadami w Markach (odpady odebrane wyłącznie od mieszkańców).

28 439,15

Łączna masa odebranych i zebranych odpadów komunalnych (tony)

Masa odebranych odpadów komunalnych na mieszkańca (w tonach)

12 017,38

Łączna masa odebranych odpadów

niesegregowanych z nieruchomości zamieszkałych (tony)

Struktura zebranych odpadów w 2023 r.

16 421,77

Łączna masa odebranych i zebranych odpadów segregowanych (tony)

15 615,84

Łączna masa odebranych odpadów

segregowanych z nieruchomości (tony)

Łączna masa odpadów

segregowanych dostarczonych

do PSZOK (tony)

PRAWIDŁOWE GOSPODAROWANIE ELEKTROODPADAMI

Gmina Miasto Marki prowadzi stronę internetową www.czyste.marki.pl, gdzie publikowane są wszelkie informacje dotyczące gminnego systemu gospodarowania odpadami komunalnymi.

W 2023 r., we współpracy z firmą MB Recycling Sp. z o.o. Przedsiębiorstwo Gospodarki Odpadami Sp. K., uruchomiony został "System odbioru elektrycznych śmieci w Gminie Miasto Marki", w ramach którego na terenie miasta zostało rozstawionych 11 sztuk specjalnych czerwonych pojemników na elektroodpady.

Do pojemników można wrzucać baterie i akumulatorki (z przodu kontenera znajduje się specjalny otwór na baterie). Każdy pojemnik jest również wyposażony w specjalną klapo-szufladę z wolnym domykaniem, umożliwiającą wrzucanie do pojemnika elektroodpadów o maksymalnych wymiarach 50x40x20 cm.

Miejsca usytuowania czerwonych pojemników na elektroodpady:

PRZETERMINOWANE LEKARSTWA

Gmina Miasto Marki, w ramach działań związanych z prawidłową gospodarką odpadami komunalnymi, udostępnia mieszkańcom punkty, gdzie bezpłatnie można pozbyć się przeterminowanych lekarstw.

Przeterminowane lekarstwa przyjmowane są w:

W 2023 r. odebrano z ww. punktów 1,8659 tony przeterminowanych lekarstw.

WODA I ŚCIEKI

1 645,1 tys.

m3 sprzedanej wody

pitnej dla mieszkańców

0,94 km

nowej sieci

wodociągowej

669 szt.

nowych przyłączy wodociągowych

budynków mieszkalnych podłączonych do sieci wodociągowej

1 550,4 tys.

m3 odebranych ścieków

od mieszkańców

1,88 km

nowej sieci

kanalizacyjnej

690 szt.

nowych przyłączy kanalizacyjnych

budynków mieszkalnych podłączonych do sieci kanalizacyjnej

Podstawowym dokumentem regulującym gospodarkę wodociągowo-kanalizacyjną jest Wieloletni Plan Rozwoju i Modernizacji Urządzeń Wodociągowych i Urządzeń Kanalizacyjnych na lata 2020-2024, którego dokładniejszy opis znajduje się w części raportu poświęconej realizowanym politykom, programom i strategiom. Inwestycje w obszarze gospodarki wodno-kanalizacyjnej wykonane w 2023 r. przedstawiono w zakładce Inwestycje.

Stacja uzdatniania wody w Czarnej Strudze